Onderhoudsproducten moeten de omzet opdrijven
Het gaat er niet vrolijk aan toe in de schoenenhandel. De omzetcijfers tonen een negatieve evolutie dit jaar. Dit zijn cijfers in vergelijking met vorig jaar, maar toch. Als de omzet 10% lager duikt dan verwacht, dan krabt een mens zich al eens op het hoofd (meestal is het haar reeds weg). Onderhoudsproducten moeten de oplossing brengen.
Fabrikanten en groothandelaren spelen handig in op de negatieve trend. Ze promoten de verkoop van onderhoudsproducten om de omzet wat op te vijzelen. Toegegeven, dat lukt ze wel een beetje. Ook toegegeven: het is hoognodig dat schoenen wat beter onderhouden worden.
Maar wat zien we nu?
Er wordt reclame gemaakt. Producten die drie dingen tegelijk doen, producten waarbij u uw schoenen onder de kraak mag zetten,…, nano technologie of toch een zinspeling daarop. Het houdt niet op en het houdt geen steek.
Drie in één, glans zonder boenen
Wees nu eerlijk. Als u lekker wilt eten, dan moet u koken met alles er op en er aan. De hocus-pocus maaltijd uit de diepvries hoort niet bij “lekker eten”. Zo is het ook met schoenen poetsen. Voor één functie is er één product. En dat houdt in dat u soms twee producten op dezelfde schoen moet gebruiken. Ja, en dan? Dat is toch logisch. Laat mij u dan ook nog vertellen dat u daarna moet boenen, met een borstel of vod. Want glanzen vanzelf…dat doet het niet!
- Silicone geeft wel een glans, zonder boenen. Maar dit is eigenlijk een synthetisch smeermiddel. Het heeft de neiging de vezels van het leder los te weken en uw schoen verliest zijn stabiliteit.
- Silicone is ook sterk waterafstotend. Maar zoals elk smeermiddel emulgeren ze (zeg maar oplossen) in water. Ze verdwijnen dus van uw schoen als het regent…en weg is de bescherming.
Nano
En dan nano… Klinkt zéér wetenschappelijk en high-tech. Maar laat mij u vertellen:
- Van nano deeltjes (zéér zéér klein gemaakt materiaal) kent men nog niet alle eigenschappen. Meer nog, ze dringen door alles heen. Dus ook uw huid. Nano deeltjes op de bodem van een kooi werden naderhand in de hersenen van de proefdiertjes teruggevonden.
- Het is ook nog de vraag of nano-deeltjes wel in een spuitbus mogen gebruikt worden. Want er is toch de wetgeving op deeltjesgrootte voor vernevelde producten? Neen dus
- Verder hebben nano-deeltjes de onhebbelijke neiging om samen te klonteren. Ze clusteren en vormen terug grotere deeltjes. Na een tijdje is al uw nano terug groot geworden. Weg is uw duurbetaalde nano.
KLeurenpallet
En dan die kleuren. Om kierewiet van te worden. Uw schoenmaker twijfelt aan zichzelf als hij zijn kleurenkaart bovenhaalt.
- Modekleuren zij per definitie in tijd beperkt. Hoeveel keer per jaar poetst u uw schoenen? Juist, het potje met een vreemde kleur gooit u meestal na enkele jaren in de vuilbak, want de schoenen bestaan al lang niet meer. Zonde voor het geld, het materiaal en het milieu, niet?
Oplosmiddel / solvent
Oplosmiddelen is ook zo iets. Als er geld mee te verdienen valt, zou men zelfs asfalt oplossen en u als schoenpoets aansmeren. Bovendien, de hoeveelheid oplosmiddel in het product, verdampt. Dat bent u dus kwijt. Het geeft geen bescherming en geen glans , maar u heeft het wel betaald.
Kijk eens op de onderkant van het doosje alvorens u het koopt. Staat er een vlammetje op? Veel kans dat er oplosmiddel inzit. Probeer er eentje te kopen zonder vlammetje. Dan is u met zuivere was en oliën aan de slag.
Reclame vervormt de realiteit.
Let ook eens op de reclame alstublieft. Slaat die wel ergens op? Een product dat zó waterafstotend is zodat u uw schoen dagenlang onder de kraan kan stellen. Waar slaat dit op? Staat u wel eens in de douche met uw schoenen aan? Ik niet. Mijn schoenen moeten wel waterafstotend zijn, maar het leder moet ook vocht kunnen opnemen (zweet) en terug vrijgeven aan de buitenlucht (ademen). Als ik in het water moet staan, dan koop ik wel een stel rubber laarzen.
Hoe moet het dan?
Wel ik heb een voorstel. U koopt een zéér beperkt aantal producten (liefst zonder solvent, van natuurlijke grondstoffen)
- Een emulsie (wassen en oliën in water. Het zijn de zogenaamde crèmes. Ze dringen diep in de capillairen van het leder en houden het soepel.
- Een mengsel van wassen voor een schitterende glans en een grote waterbestendigheid. Enkel aan te brengen op de delen van uw schoen die niet plooien.
- Een ledervet voor uw wandelschoenen. Als het kan, eentje met berkenteer. Ruikt wat vreemd maar bewijst al honderden jaren een goede dienst aan mensen die in ruige omstandigheden vertoeven.
Wat de kleuren betreft, beperk u tot een klassiek bruin en zwart, dat bij uw klassieke schoenen past. Doe er dan nog kleurloos bij, en u kan alles aan.
Heeft u een speciaal kleurtje of een vies geworden witte rubber rond uw sneaker. Of uw wilt uw schoen eens speciaal laten glanzen voor een speciale gelegenheid… Breng hem even binnen bij de ambachtsman. Die zal uw schoen terug kleur geven, het leder van een grondige behandeling laten genieten en uw dansschoenen van een schitterende patina voorzien. U is vast en zeker goedkoper af dan wanneer u de reclame volgt.
En de handel dan?
Juist de handelaar moet ook eten op de plank krijgen. Wel, koopt u vanaf nu eens schoenen van degelijke kwaliteit. Van een degelijk materiaal. Eventueel handgemaakt. Laat u die schoen herstellen en onderhouden bij een ambachtsman. Ik ben er zeker van, ondanks een fikse investering komt u goedkoper uit en uw voeten varen er wel mee.