Onderhoud van wandelschoenen – deel 7
Materialen voor wandelschoenen
Textiel (waaronder de mesh, non-woven en synthetische membranen)
Enerzijds is er de ontwikkeling van steeds fijnere synthetische vezels. Anderzijds zijn er de high-tech weeftechnieken.

De combinatie levert een verassend 3D-mesh weefsel. Hierbij kan de binnenkant super zacht zijn terwijl de buitenkant een hoge mechanische sterkte kent. Ideaal dus voor wandelschoenen. Alhoewel,… deze weefsels zijn op zich niet waterdicht.
De ontwikkeling van waterafstotende en ademende membranen, vanaf de jaren 70, bracht redding. Commercieel heeft het bedrijf Gore® een flinke voorsprong genomen op de concurrenten en is het Goretex® membraan een begrip geworden.
Maar hoe werkt zo’n membraan eigenlijk?
(volgens de Goretex® technologie)
Bij de productie van het membraan verstrekt men een film van PTFE (Teflon®) tot een 25µ dun vlies. Door het verstrekken komen er gaatjes (microporiën) in het vlies te zitten. Deze gaatjes zijn 20.000 keer kleiner dan een waterdruppel maar 700 keer groter dan een molecule waterdamp. Het vocht van zweet kan dus gemakkelijk door het vlies naar buiten, terwijl regendruppels geen kans krijgen door het membraan te komen. Het membraan wordt op een drager gehecht, meestal een textiel dat voor de sterkte zorgt.

Ook aan membranen is er een negatieve kant. Naast vocht (zweet) komt er van onze voeten ook vetstof. Samen met stofdeeltjes uit de omgeving kan dit het membraan verstoppen. Een regelmatige reiniging is dus een noodzaak.
Wordt vervolgd